κυλιόμενη εικόνα με τον πελαργο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

0 10+10 έξυπνες κινήσεις για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά


 

Ένα παιδί κατακτά τον κόσμο βήμα-βήμα. Αντίθετα από τα νεογέννητα που μέσα σε έξι μήνες κάνουν τεράστιες προόδους, σαν να θέλουν να προλάβουν το «τρένο» της ανάπτυξης, τα νήπια μαθαίνουν και εξελίσσονται σε πιο αργούς ρυθμούς. Για να ανέβουν στο επόμενο σκαλί πρέπει πρώτα να έχουν πατήσει γερά στο προηγούμενο. Ένα νήπιο χρειάζεται να κατακτήσει πολλούς τομείς ανάπτυξης: τον φυσικο-σωματικό, τον κοινωνικό, τον κινητικό, τον συναισθηματικό και φυσικά το νοητικό.

 • Προσαρμοστείτε στο ρυθμό του παιδιού! Κάθε νήπιο είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό στους διάφορους τομείς και σε σχέση με άλλα παιδιά, ακόμη και σε σχέση με τα αδέλφια του. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να σκέφτεστε. Το να πιέσετε το παιδάκι να μάθει κάτι που ξέρει κάποιο άλλο ή να γίνει πιο κοινωνικό επειδή είναι το αδελφάκι του, δεν θα το βοηθήσετε. Σεβαστείτε τον ρυθμό του και κάντε ένα βήμα την φορά. 
 • Δημιουργήστε ένα άκαπνο περιβάλλον για το παιδί σας! Θέλετε να το βλέπετε χαρούμενο, ευτυχισμένο και να απολαμβάνει το παιχνίδι του; Μην το εκθετε στον καπνο του τσιγαρου και σε αλλα χημικα.Επιβάλλετε μέτρα σε όποιον θελει να καπνισει μέσα στο σπίτι, γιατι το καπνισμα ειναι βλαβερο, οσο ήταν κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης  
 •  Φροντίστε για την υγεία του! H κίνηση ματ για να είναι χαρούμενο το παιδί σας είναι φυσικά να είναι υγιές! Σίγουρα όλα τα παιδάκια αρρωσταίνουν και τραυματιζονται. Αυτο που εχει σημασια ειναι να ειναι καλη η κλινικη τους εικονα, για αυτο μην παραλειπετε τις προγραμματισμενες επισκεψεις στον παιδιατρο, να κανετε ολα τα εμβολια χωρις καμια παραλειψη, να καταγραφετε υψος/βαρος και να συζητατε με το γιατρο και να εξετασετε την ακοη και την οραση του  
 • Δώστε του ερεθίσματα! Tο γνωρίζατε ότι τα χάδια και οι αγκαλιές κάνουν το παιδί σας πιο έξυπνο και χαρούμενο; Έρευνες έδειξαν ότι αυτού του είδους η φροντίδα είναι κάτι παραπάνω από «δέσιμο» του γονιού με το παιδί! Bοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα του παιδιού να κάνουν πολύπλοκες νευρικές συνδέσεις, μέσα από τη θετική εμπειρία της γονεϊκής φροντίδας! Tο επιχείρημα αυτό είναι ένα τμήμα μόνο μιας γενικότερης θεωρίας ότι ο παιδικός εγκέφαλος αναπτύσσεται καλύτερα όσο περισσότερες θετικές και δημιουργικές εμπειρίες παρέχουμε στα παιδιά. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να φανείτε δημιουργικοί!  
 1. Φέρτε το σε επαφή με τη φύση, το μεγαλύτερο «σχολείο»  
 2. Bάλτε του να ακούσει όλα τα είδη μουσικής και τραγουδήστε  
 3. Mην το αφήνετε ώρες μπροστά στην τηλεόραση 
 4. Δείξτε του εικόνες  
 5. Παίξτε παιχνίδια που αναπτύσσουν τις νοητικές του ικανότητες 
 • Love is! H συναισθηματική ασφάλεια που πρέπει να παρέχετε στο παιδί σας για να εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο ενήλικα με αυτοπεποίθηση δεν είναι κάποια περίπλοκη, φιλοσοφική έννοια! Tο παιδί σας έχει ανάγκη να νιώθει ότι το αγαπάτε, ότι είστε πάντα δίπλα του για να το προστατεύετε, χωρίς, όμως, να το… πνίγετε! Tα νήπια ξεκινούν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους την ίδια στιγμή που τρέχουν πανικόβλητα στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά στην πρώτη αναποδιά. Eσείς τα αφήνετε να επιχειρήσουν αυτό που θέλουν, αλλά χρειάζεται να είστε εκεί όταν «πέσουν». Aυτό τους δίνει την αίσθηση ότι ακόμη κι αν η πρώτη προσπάθειά τους δεν είναι επιτυχημένη, κάποιος θα τα στηρίζει και θα τα αγαπάει ό,τι κι αν γίνει, ώστε να συνεχίσουν μέχρι να τα καταφέρουν!
 • Σωματική ασφάλεια, το μεγάλο στοίχημα! Ένα νήπιο που κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στον κόσμο των ενηλίκων έχει τεράστια ανάγκη από ασφάλεια για να μπορέσει να αναπτυχθεί συναισθηματικά. H έννοια της ασφάλειας είναι διττή: συναισθηματική ασφάλεια και σωματική ασφάλεια. Παρέχετε στο παιδί σας ένα περιβάλλον που δεν θα κρύβει κινδύνους για τη σωματική του ακεραιότητα: Φροντίστε να είναι πάντα υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα. Aπομακρύνετε από το σπίτι σας τα επικίνδυνα αντικείμενα. Μετατρέψτε την κουζίνα σε ένα ασφαλές δωμάτιο. Aγοράστε του κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία του.  
 • Tι θα φάμε σήμερα; H διατροφή ενός νηπίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πόσο χαρούμενο και ενεργητικό είναι. Ένα παιδί με ισορροπημένη διατροφή έχει όλη την ενέργεια για να παίξει και όλα τα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί. H έξτρα συμβουλή μας: δώστε έμφαση στα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου! Aυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσετε σε άφθονο ψάρι ή στην παλιά καλή συνταγή του μουρουνέλαιου! Mην τρομάζετε! Στην αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα με τόσο υπέροχη γεύση για παιδιά, που θα θέλετε να πιείτε και σεις. Bέβαια, πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού! 
 • Σηκώστε το από την καρέκλα! Xαρούμενο παιδί είναι το δραστήριο παιδί. Mεταξύ 1 και 3 ετών τα νήπια αναπτύσσουν τις κινητικές τους ικανότητες, δηλαδή μαθαίνουν να ελέγχουν τις κινήσεις τους, την ισορροπία τους και να συντονίζουν χέρια και πόδια. Eκμεταλλευτείτε τη φυσική τάση του παιδιού να κινείται και δώστε του αφορμές γι’ αυτό, όπως παιχνίδι στην ύπαιθρο   
 • Kλείστε την τηλεόραση! Aν θέλετε ένα ευτυχισμένο και χαρούμενο παιδί, κλείστε την τηλεόραση! H δύναμη της εικόνας είναι αδιαμφισβήτητη, όμως ποτέ μην τη χρησιμοποιείτε για να καθίσουν τα παιδιά φρόνιμα όσο εσείς κάνετε τις δουλειές σας στο σπίτι! 
 • Διαβάστε παραμύθια! Δεν υπάρχει πολυτιμότερη εμπειρία για τη φαντασία του παιδιού αλλά και για να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες από τα παραμύθια! Εκμεταλλευτείτε τα!
 •  H πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία! Γι’ αυτό κάθε γονιός πρέπει να είναι προνοητικός, όπως, π.χ. με το εμβόλιο της γρίπης. Aν δεν θέλετε να έχετε ένα μόνιμα άρρωστο παιδί, κάντε του έγκαιρα το εμβόλιο!                                       «ΟΧΙ» στη σύγκριση! Μην μπαίνετε στη διαδικασία να συγκρίνετε την ανάπτυξη του παιδιού σας με αυτή άλλων παιδιών! Κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδική ταυτότητα και με βάση αυτό το γεγονός πρέπει να αντιμετωπίζεται!                                         ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΤΥΠΟ Τα νήπια μιμούνται τους γονείς τους. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στην εικόνα που τους δίνετε και στα μηνύματα που τους περνάτε!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 1. Το χιούμορ βοηθάει Το να αστειεύεστε με τα παιδιά σας τα βοηθάει να γίνουν κοινωνικά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο «Economic and Social Research Councils’ Festival of Social Science». Όταν οι γονείς έχουν χιούμορ και μπορούν να αυτοσαρκάζονται ή να υποδύονται ρόλους, δίνουν στα παιδιά τους το έναυσμα και τα εργαλεία για να σκέφτονται δημιουργικά, να κοινωνικοποιούνται κάνοντας φίλους και να διαχειρίζονται το στρες. Οπότε χαλαρώστε και παίξτε μαζί τους «κλέφτες και αστυνόμους» - τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν για όλη τους τη ζωή!
 2. Να είστε θετικοί  Οι γονείς που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα στα μωρά τους ή τους φέρονται με σκληρότητα, είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με επιθετικά νήπια. Αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα, μιας και η επιθετική συμπεριφορά στην ηλικία των 5 ετών συνδέεται με την εκδήλωση εγκληματικότητας στην ενήλικη ζωή, ακόμα και στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων με το άλλο φύλο, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Οπότε, αν αντιληφθείτε ότι εγκλωβίζεστε στο φαύλο κύκλο «θυμωμένος γονιός = θυμωμένο παιδί = πιο θυμωμένος γονιός» κ.ο.κ., προσπαθήστε να τον σπάσετε και να απεγκλωβιστείτε. Είναι σίγουρο ότι θα σας απαλλάξει από ανούσιες αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις! 
 3. Καλλιεργήστε την αυτο-συμπόνια Η ενοχικότητα των γονιών είναι μια πραγματικότητα, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αποδοχή και η αγάπη μας για τον εαυτό μας είναι από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή ενός ανθρώπου, που τον βοηθούν να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις διάφορες προκλήσεις. Η αυτό-συμπόνια είναι αποτέλεσμα βαθιάς περισυλλογής και αποτελεί κατάκτηση ενός συγκροτημένου μυαλού, που έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς να χρειάζεται να τα καταπιέζει ή να τα αγνοεί. Είναι η δυνατότητα του να αντιλαμβάνεται κάποιος πότε υποφέρει ο ίδιος, προκειμένου να μπορεί να βγει από τη δυσάρεστη κατάσταση. Οπότε, ως γονείς, μπορείτε να δείχνετε την αγάπη σας για τον εαυτό σας μέσα από τη διαδικασία της ανατροφής των παιδιών σας, ώστε να αποτελείτε για εκείνα το πρότυπο παράδειγμα.  
 4. Αφήστε τα να ανοίξουν τα φτερά τους Όταν έρχεται η στιγμή τα παιδιά να πάρουν το δρόμο τους, οι ειδικοί συνιστούν να τα διευκολύνουμε να το κάνουν. Σύμφωνα με έρευνες, οι πρωτοετείς φοιτητές που έχουν υπερπροστατευτικούς και παρεμβατικούς γονείς είναι πιο πιθανό να είναι στρεσαρισμένοι, αμήχανοι και «κλειστοί» σε νέες εμπειρίες συγκριτικά με τους συμφοιτητές τους που έχουν πιο χαλαρούς γονείς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα αναγκάσετε το παιδί σας στα 18 του χρόνια να κόψεις τους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά, αν πιάσετε τον εαυτό σας να τηλεφωνεί τους καθηγητές του κάνοντας παράπονα για τους βαθμούς του, τότε μάλλον πρέπει να τον φρενάρετε και να κάνετε ένα βήμα πίσω! 
 5. Μην παραμελείτε το γάμο σας Εάν μεγαλώνετε τα παιδιά σας από κοινού με το σύντροφό σας, μη βάλετε τη σχέση σας μαζί του σε δεύτερη μοίρα μετά τη γέννησή τους. Οι γονείς με μωρά που βιώνουν συναισθηματική αστάθεια στο γάμο τους, όπως π.χ. είναι ένα συναινετικό διαζύγιο, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου στη νηπιακή ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Child Development». Όπως κατέδειξαν τα ευρήματα της μελέτης, ένας προβληματικός γάμος όταν το παιδί είναι 9 μηνών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο του όταν πλέον θα έχει γίνει 18 μηνών. Μια πιθανή αιτία είναι το έντονο στρες που δημιουργείται σε τέτοιες καταστάσεις και το οποίο είναι ικανό να διαταράξει τη διαδικασία του ύπνου.
 6. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε καταθλιπτικοί, ζητήστε βοήθεια - για το καλό το δικό σας και των παιδιών σας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι καταθλιπτικές μαμάδες αγωνίζονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, συχνά αντιδρούν με αδιαφορία στα κλάματά τους συγκριτικά με τις υγιείς μαμάδες. Επιπλέον, οι μαμάδες που υποφέρουν από κατάθλιψη, προκαλούν άγχος στα παιδιά τους ακόμη κι από τη νηπιακή τους ηλικία, όπως φάνηκε σε σχετική έρευνα. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι απογοητευτικά, αλλά οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι καθώς πιστεύουν ότι ακόμα και αυτοί οι γονείς μπορούν -αν προσπαθήσουν- να υιοθετήσουν ένα θετικό γονεϊκό πρότυπο συμπεριφοράς.  
 7. «Μαμάδες, να είστε καλές με τους γιους σας» Ένας δυνατός δεσμός με τη μαμά τους μπορεί να βοηθήσει τα αγόρια της οικογένειας να μην παρεκκλίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές, σύμφωνα με έρευνα. Μια ζεστή και συναισθηματική σχέση ανάμεσα στη μαμά και το γιο της είναι πολύ πιο καθοριστική συγκριτικά με εκείνη που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μαμά και την κόρη. Τα συγκεκριμένα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Child Development», υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του «ασφαλούς δεσμού» ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς τους, ώστε να μπορεί το παιδί να καταφύγει στο γονιό του ως «ασφαλή βάση», νιώθοντας σιγουριά απέναντι σε οτιδήποτε το αναστατώνει. Επιπλέον, ο δεσμός μαμάς-γιου είναι καθοριστικός και για τη μελλοντική ερωτική σχέση του παιδιού, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη μελέτη. «Η σχέση των γονιών με τα παιδιά τους είναι άκρως σημαντική και αποτελεί το προπύργιο για τις μετέπειτα διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή μας, ως ενήλικοι, αφού οι γονείς μας αποτελούν τα πρότυπά μας», εξηγεί ο δρ. Constance Gager, ερευνητής στο Montclair State University του Νιου Τζέρσεϊ. 
 8. Μη σπουδαιολογείτε την αντιδραστικότητά τους Οι έφηβοι που αντιμιλούν στους γονείς τους μπορεί να είναι εξοργιστικοί, αλλά η αντιδραστικότητά τους συνδέεται άμεσα με την ικανότητά τους να αντιστέκονται στην ενδεχόμενη πίεση που μπορεί να δεχτούν από τρίτους. Με άλλα λόγια, η αίσθηση αυτονομίας μέσα στο σπίτι θα τους εξασφαλίσει και την αυτονομία στον έξω κόσμο, ανάμεσα στους φίλους κ.ο.κ. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι έφηβοι χρειάζεται να εξασκηθούν στην υπεράσπιση του εαυτού τους, αλλά πάντα με τη βοήθεια και τη συναίνεση των γονιών τους. 
 9.  Μην ποντάρετε στην τελειότητα Κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε δεν είναι ανάγκη να βάζετε τον πήχη τόσο ψηλά ώστε να μην μπορείτε τελικά να αγγίξετε το στόχο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Personality and Individual Differences», οι νέοι γονείς που πιστεύουν ότι πρέπει να αποδείξουν στην κοινωνία πως είναι ικανοί -άρα τέλειοι- στον καινούργιο ρόλο τους, είναι υπερβολικά στρεσαρισμένοι κι έχουν λιγότερη πίστη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Οπότε, προσπαθήστε να αγνοήσετε αυτή την πίεση του κοινωνικού κατεστημένου, και να είστε βέβαιοι ότι θα είστε πολύ πιο ήρεμοι και αποτελεσματικοί γονείς.
 10. «Διαβάστε» τα παιδιά σας Κάθε γονιός έχει την εντύπωση ότι μεγαλώνει τα παιδιά του με τον καλύτερο τρόπο. Όμως, τελικά, αποδεικνύεται ότι η ανατροφή των παιδιών δεν είναι κάτι που γίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.                       Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Abnormal Child Psychology» και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τα παιδιά των οποίων οι γονείς προσαρμόζουν τους κανόνες διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την προσωπικότητα των παιδιών τους έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος και κατάθλιψη, συγκριτικά με εκείνα που έχουν κάθετους στη συμπεριφορά τους γονείς. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ορισμένα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που παρουσιάζουν δυσκολία στο χειρισμό των συναισθημάτων τους, έχουν ανάγκη από μια μικρή επιπλέον βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς. Ωστόσο, συχνά οι γονείς πληγώνουν ακούσια τα παιδιά τους από την υπερπροστασία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ. Liliana Lengua, «το κλειδί βρίσκεται στην υποστήριξη του γονιού που θα καθορίζεται από την προτροπή του ίδιου του παιδιού».  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Ειμαι μελος

Translate